USA- wiza i sprawy organizacyjne




Wiza
Coś co w dalszym ciągu może być problemem.
Także zanim kupicie bilety lotnicze, musicie mieć pewność, że z wizą nie będzie problemu, czyli po wizycie w Konsulacie.


Jak zacząć?
Po pierwsze: Mieć ważny paszport- przynajmniej 6 miesięcy.
Aczkolwiek jeżeli paszport ma 2 lata i mniej to moim zdaniem lepiej jest sobie wymienić go wcześniej.
Wizę zwykle dostaje się na 10 lat, jeżeli paszport traci ważność trzeba odnawiać wizę.
Dalej, należy wypełnić wniosek wizowy czyli Formularz DS-160, który znajdziecie pod adresem: formularz
Formularz jest po angielsku, po najechaniu kursorem na zdanie- jest tłumaczone na polski.
Wybrać ambasadę w Krakowie bądź w Warszawie,
Przepisać kod, załadować zdjęcie twarzy o konkretnych wymiarach.
dokładne informacje: link
musi był dobrze doświetlone.
Jeżeli wydaje Wam się, że zdjęcie jest takie jak wymagane to OK.

Uwaga: Na wizytę w Konsulacie lepiej mieć przygotowane zdjęcie zrobione u fotografa typowo pod wizę. My, mimo że było przez system zatwierdzone- robiliśmy je w domu, musieliśmy ponawiać u fotografa przed budynkiem.

Należy wpisać wszystkie dane, które są wymagane na stronach formularza.
Trzeba zwrócić uwagę na miejsce praca. Wpisać odpowiednią wysokość zarobków.
Musimy dać do zrozumienia przez formularz, że jest nam tu dobrze z USA chcemy tylko zwiedzić.
Po ukończeniu procesu sprawdzamy wszystkie dane czy są poprawne, wysyłamy (po wysłaniu już nie poprawimy informacji).
Drukujemy potwierdzenie, które później będzie trzeba zabrać ze sobą do konsulatu.


Zakładamy konto na stronie: link
Dostajemy swój numerek, można sobie zapisać bo będzie jeszcze przydatny.

Opłata wizowa
Jak uiścić oraz w jakiej kwocie opłatę za wizę turystyczną B2 (oraz inne) można znaleźć na stronie:

Opłata jest wymagana z góry, niezależnie od wyroku ;-)

Mając nr opłaty i swój nr referencyjny
zostaje tylko umówić się na spotkanie przez internet lub telefonicznie: link
Wybiera się również sposób dostarczenia wizy.
Pocztą lub można po wizę zgłosić się osobiście.


Co wziąć ze sobą?
Potwierdzenie umówionego spotkania,
Potwierdzenie złożenia formularza DS-160,
Paszport
Zdjęcie (chyba, że załadowane jest w porządku)

Na spotkanie można zabrać jedynie najpotrzebniejsze rzeczy.
Wnieść-teczkę z dokumentami.
nie Wolno wnosić żadnych dużych torebek/toreb.

Należy stawić się troszkę wcześniej, przejść kontrolę osobistą.
Następnie dostajemy numerek wg którego podchodzimy do okienka.
Idzie to bardzo sprawnie.
Pan/Pani w okienku zapyta ( po polsku lub jak bardzo chcecie- po angielsku) o cel wizyty, długość pobytu, ew. miejsce zatrzymania (dobrze jest mieć zapisany adres jakiegoś hotelu do przedstawienia), czy pierwszy raz planujemy wizytę, ew. czy mamy rodzinę w USA.
Po około minutowej rozmowie dostajemy informację pozytywną (z informacją na jak długo dostajemy wizę) lub odmowę.


Po zatwierdzeniu czekamy 2-3 dni na wizę

Czy tak trudno o wizę?
Sam fakt, że Polacy muszę się bujać z tym problemem jest uwłaczający, ale jeżeli ktoś marzy o Stanach to niestety trzeba zacisnąć zęby i pomaszerować do Konsulatu USA w Polsce.

Na rozmowie należy zachowywać się naturalnie. Krótko odpowiadać na zadawane pytania.

Chyba nie jest zbyt trudno dostać wizę- my nie mieliśmy problemu.
Widzieliśmy tylko jednego zdenerwowanego pana, któremu się nie udało- po raz 3 z tego co powiedziała nam polska urzędniczka, stwierdziła również, że jeżeli ktoś stara się ponownie a nie ma znacznych zmian w życiu, np. pracy, mieszkania nie ma co podejmować próby ponownie.

Some text